IOM koulutti yli 600 ammattilaista tunnistamaan ja auttamaan ihmiskaupan uhreja

Tags: 
Ihmiskauppa, Hoiku, avaa ovi avulle, sosiaali- ja terveysala, terveydenhoito, sosiaaliala, ihmiskaupan uhrit

19.7.2019

IOM:n ihmiskauppakoulutuksen osallistujia Turussa 2019Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön Suomen maatoimiston HOIKU - Ihmiskaupan uhrien terveydenhoito ja hyvinvointi Suomessa ​-hanke päättyy heinäkuussa 2019.

Yli kaksi vuotta kestänyt hanke tuki ihmiskaupan uhrien varhaista tunnistamista ja palveluohjausta terveydenhoidon ja sosiaalityön piirissä ja se toteutettiin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoituksella. Hankkeessa myös vahvistettiin terveydenhoidon ja sosiaalityön toimijoiden valmiutta vastata ihmiskaupan uhrien erityisiin hoidon ja tuen tarpeisiin.

Kaiken kaikkiaan vuosina 2017–2019 aikana koulutettiin 639 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista eri puolilla Suomea. Hankkeessa myös julkaistiin terveydenhoitoon ja sosiaalityöhön soveltuva ohjeistus ihmiskaupan uhrien varhaiseen tunnistamiseen ja palveluohjaukseen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnattu oppimateriaali Avaa ovi avulle, joka kertoo ihmiskaupan uhrin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä.

HOIKU-hankkeessa tuotettu oppimateriaali julkaistiin keväällä 2019Lisäksi hankkeessa järjestettiin koulutus ihmiskaupan vastaisen työn kouluttajille sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. Kesäkuussa 2019 koulutetut uudet kouluttajat ovat sitoutunet järjestämään omia koulutuksiaan edustamissaan työpaikoissa ja oppilaitoksissa syksystä 2019 alkaen.  

Hankekoordinaattori Jaana Sipilä on ollut tyytyväinen hankkeen työhön ja tuloksiin.  

“On ollut upeaa saada työskennellä sitoutuneiden ihmiskaupan vastaisen työn toimijoiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tässä hankkeessa. On tärkeä tietää, että niin viranomaisilta kuin kansalaisjärjestöiltäkin on saatavilla asiantuntevaa neuvontaa ja tukea. Yhdenkään ammattilaisen tarvitse jäädä yksin ja neuvottomaksi asiakkaan mahdolliseen uhriutumiseen liittyvän huolen kanssa.

Ihmiskaupan vastainen työ on pitkäjänteistä ja toiveemme on, että hankkeen tuloksia ja materiaaleja käytetään laajalti ja että meihin otetaan rohkeasti yhteyttä, jos jatkossa haluaa vaikkapa järjestää omia ihmiskaupan vastaisia koulutuksia. Kollegani neuvovat ja auttavat mielellään.”  

IOM:n ihmiskaupan vastaisen työn tiimi: Jane Karimi Ngui, Miila Nieminen ja Jaana Sipilä IOM on kansainvälisesti johtava toimija ihmiskaupan vastaisessa työssä. YK:n siirtolaisuusjärjestö toimii yli sadassa maassa ja se työskentelee ihmiskauppaa vastaan ympäri maailmaa.

IOM:n Suomen-toimisto vastaa mielellään kyselyihin ihmiskauppaan liittyvissä aiheissa.

 

Yhteydenotot

Email: IOMHelsinki@iom.int

 

HOIKU-hanke pähkinänkuoressa

  • STEA:n rahoittama hanke vuosina 2017–2019.
  • 639 koulutettua ammattilaista eri puolilla Suomea.
  • 2019 julkaistu ohjeistus ihmiskaupan uhrien varhaiseen tunnistamiseen ja palveluohjaukseen. 3000 kopiota jaettu.
  • 2019 julkaistu oppimateriaali Avaa ovi avulle, joka kertoo ihmiskaupan uhrin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. 450 kappaletta painettu ja käytetty kevään 2019 koulutuksissa.
  • Kesäkoulu uusille ihmiskaupan vastaisen työn kouluttajille sosiaali- ja terveydenhoitoalla järjestetty kesäkuussa 2019. Uudet kouluttajat järjestävät koulutuksia syksystä 2019 alkaen edustamissaan oppilaitoksissa ja työpaikoissa.