MIDA FINNSOM –hanke: Uusi dialyysiosasto rakenteilla Somalimaahan

Dialyysihoitoa tarvitsevien potilaiden tilanne Somalimaassa paranee ensi vuonna huomattavasti kun Boraman kaupungin sairaalaan avataan maan toinen dialyysiosasto. Hankkeen vetäjä, suomalainen Ahmed Haddi, on ollut IOM:n MIDA FINNSOM–projektin kautta mukana perustamassa myös Somalimaan, ja koko Somalian, ensimmäistä dialyysiosastoa Hargeisa Group Hospitaliin.

Uutta dialyysiosastoa Borama General Hospitaliin ollaan jo rakentamassa Somalimaan terveysministeriön rahoittamana, ja Ahmed Haddi on toiveikas, että se saadaan käyttöön vuoden 2018 alussa. Aloitusta vauhdittaa Ruotsista Lundin yliopistollisesta saraalasta saadut viisi dialyysiin tarvittavaa Fresenius 4008s -laitetta. Lahjoitus tuli Haddin huhtikuussa pitämän konferenssiesitelmän seurauksena.

- Olin pohjoismaisessa dialyysikonferenssissa Gotlannissa kertomassa MIDA FINNSOM Health-hankkeesta, ja yleisö oli niin kiinnostunut että sain rutkasti lisäaikaa kertoa hankkeesta. Ennen kuin aloitimme hankkeen dialyysihoitoa ei ollut koko Somalimaassa, eli olemme nousseet nollasta ylös, kertoo Haddi.

Ruotsalaiset olivat Haddin mukaan ihmeissään siitä, miksi Ruotsissa ei ole mitään samantyyppistä ohjelmaa diasporalle, ja esitelmän jälkeen hänelle tultiin tarjoamaan apua. Seurauksena ne viisi dialyysilaitetta, jotka ovat kohtapuolin matkaamassa Lundista Boramaan.

Ahmed Haddi uskoo, että Boraman dialyysiosaston perustaminen tulee sujumaan helpommin kuin Hargeisan.

- Virheet on tehty jo kerralleen, ja voimme nyt saada avustusta Hargeisasta. Jos vaikka jotain osaa tarvitaan, niin Hargeisassa on niitä varastossa. Niin ei ollut ensimmäisen osaston perustamisen aikana, sanoo Haddi.

Arki Hargeisassa toimivalla dialyysiosastolla on hyvin erilaista kuin pohjoismaisissa sairaaloissa.

Vaikka lääkärit ja henkilökunta osaavat asiansa niin toiminta on hankalaa. Usein on sähkökatkoksia, eikä käytössä ole varajärjestelmiä kuten Suomessa ja Ruotsissa. Välillä ei ole puhdasta vettä, välillä ei lääkkeitä. Ei ole teknikkoja, eli jos jotain pitää korjata se pitää tehdä itse.

Ahmed Haddi on yksi diasporaan kuuluvista Suomen somaleista, jotka ovat IOM:n MIDA FINNSOM Health –ohjelman kautta lähteneet takaisin synnyinmaahansa lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa, jakaakseen asiantuntemustaan. MIDA FINNSOM:in terveysalan asiantuntijoiden työkuvaan kuuluu ensisijaisesti jakaa ammattitaitoaan paikallisille, jotta toiminta siellä tehostuu ja paranee.

Suuri osa osallistuneista asiantuntijoista on Ahmed Haddin tapaan terveydenhuollon ammattilaisia, ja ensimmäinen MIDA FINNSOM Health -projekti Somalimaassa ja Puntmaassa, joka alkoi 2008, olikin suunnattu nimenomaan terveyssektorille. Projekti on edelleen meneillään, nyt neljännessä vaiheessaan, ja sen kautta yli 130 diasporaan kuuluvaa asiantuntijaa on lähtenyt Somaliaan. Projektia rahoittaa Suomen Ulkoministeriö vuoteen 2021.

MIDA FINNSOM Health and Education South Central Somalia suuntautuu sekä terveydenhuollon että koulutukseen aloille Etelä- ja Keski-Somaliassa. Sen kautta rahoitetaan asiantuntijoita Mogadishuun, Baidoaan ja Kismayoon. Myös tätä projektia rahoittaa Ulkoministeriö vuoteen 2019 saakka.

 

Lue lisää: http://mida.iom.fi/frontpage

 

Medialle:

Projektikoordinaattori Anna Aguilera-Pesä voi kertoa lisää MIDA FINNSOM -ohjelmasta

 Puh. +358-(0)9-684 115 13 ja sähköposti: aaguilera@iom.int