Työnhakuvinkkejä Suomeen tulleille kiintiöpakolaisille

Tags: 
kotoutuminen, työelämä, kiintiöpakolaiset, pakolaiset, quota refugees, Integration, Migrant Integration

Töitä etsimässä -esite kiintiöpakolaisille. Saatavilla kuudella kielellä.4.11.2019 Helsinki

IOM:n Suomen-toimiston julkaisema Töitä etsimässä? -esite tukee kiintiöpakolaisten työllistymistä.

Työllistyminen on monien kiintiöpakolaisena Suomeen saapuneiden päämäärä. Varhainen kotoutuminen edellyttää siis tietoa paikallisista työmarkkinoista, säännöistä ja toimintatavoista.

IOM:n Suomen-toimisto on julkaissut näppärän, sivun kokoisen Töitä etsimässä? -esitteen kiintiöpakolaisten tueksi ja työllistymisen helpottamiseksi. Siihen on koottu selkeällä kielellä tietoa työnhausta ja suomalaisesta työkulttuurista.

On tärkeää, että kiintiöpakolaiset saavat tietoa omalla äidinkielellään. Viime aikoina Suomi on valinnut kiintiöpakolaisia Syyriasta ja Kongosta, joten esitteestä on tehty versiot arabian ja Kongon swahilin kielellä. Lisäksi esitteestä on versiot suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja ruotsiksi. Lataa ja tulosta esite haluamallasi kielellä täältä.

Esitteet ovat vapaasti käytettävissä. Työnhakijoiden ja kotoutujien lisäksi niitä voivat hyödyntää mm. TE-palveluiden, kuntien ja järjestöjen työntekijät sekä vapaaehtoiset, vertaistukijat ja mentorit. Vinkkaa kollegoillesi!

On kaikkien yhteisen edun mukaista, että kiintiöpakolaiset saavat paikkansa pitävää tietoa työmarkkinoista, säännöistä ja toimintatavoista. Oikea tieto ennaltaehkäisee työperäistä hyväksikäyttöä ja sääntöjen vastaista työntekoa.

Kiintiöpakolaiset saavat jo ennen Suomeen saapumistaan oleskeluluvan, joka sisältää täyden työnteko-oikeuden.