“Päivässä autoimme yli 500:aa ihmistä”

Pitkäaikainen kuivuus on ajanut Somalian nälänhädän partaalle. Ruokakriisi koskee yli kuutta miljoonaa ihmistä, heistä noin miljoona on lasta. IOM ja muut humanitaariset järjestöt lisäävät nyt apuaan alueella.

Suomalainen sairaanhoitaja Ifrah Ahmed on mukana kamppailemassa kuivuuden aiheuttamaa hätää vastaan, osana IOM:n Drought Response Outreachia Awdalin alueella läntisessä Somalimaassa, Etiopian rajan lähellä. Kenttätiimeihin kuuluu paikallisia ja diasporaan kuuluvia terveydenhoitoalan ammattilaisia.

Ifrahin ja toisen suomalaisen sairaanhoitajan tukikohtana on Wajalen sairaala. Kaksi kertaa viikossa he lähtevät lähialueiden kyliin sairaalan henkilökunnan kanssa hoitamaan kyliin, joihin kuivuutta paenneet ovat kokoontuneet etsiessään ruokaa, vettä ja muuta apua.

“Päivässä hoidimme varmasti yli 500:aa ihmistä. Moni sairasti veristä ripulia. Monet ovat aneemisia, ja aliravitsemusta näkee varsinkin lapsilla” Ifrah kertoo tiimin tekemästä vierailusta Ikaweynen kylässä.

Ympäristön olosuhteet alueella myötävaikuttavat tautien puhkeamiseen.

“Paljon oli myös hengitystietauteja, yskää, nuhaa, kuumetta ja silmätulehduksia. Hiekkaa tuulee alueella koko ajan. Jos seisoo kymmenen minuuttia paikallaan, on yltä päältä hiekan peitossa.”

Ifrahin ryhmällä oli apunaan läheisen sairaanhoito-oppilaitoksen oppilaita.

“Meitä oli lähes sata työntekijää, mutta silti tuntui ettemme pystyneet tekemään riittävästi. Lääkkeetkin loppuivat kesken.”

Ryhmän mukana kulkee onneksi aina ambulanssi, ja sitä tarvittiin Ikaweynessä.

“Lähetimme neljä ihmistä sairaalaan ambulanssilla. Yhdellä oli aivokalvontulehdus, yksi oli raskaana oleva nainen ja kaksi olivat lapsia.”

Ahmed kertoo, että monet ovat niin heikossa kunnossa, etteivät pysty kävelemään 10 kilometrin matkaa sairaalaan vaikka he tarvitsisivat hoitoa.

Myös Waajidin sairaalassa on huutava pulaa sekä ihmisistä että tarvikkeista. Pahin on kuitenkin sähköpula. Näistä haasteista huolimatta Ifrah ja sairaalan työntekijät onnistuvat pelastamaan satoja ihmiselämiä päivittäin.

Ifrah kertoo, että kuivuus näkyy kaikkialla läntisessä Somalimaassa.

“Täällä ei ole yhtään puita eikä ruohoa, ainoastaan hiekkaa. Eläimet laihtuvat ja yrittävät epätoivoisesti löytää syötävää. Kuolleita eläimiä näkee koko ajan tien varrella. Yhtenä päivänä näin lehmän syövän toista kuollutta eläintä – en ole koskaan kokenut sellaista aikaisemmin.”

Maaliskuun alussa IOM julkaisi 24,6 miljoonan dollarin vetoomuksen Somalian tilanteen takia. IOM keskittyy tukemaan alueen terveydenhuoltoa, parantamaan puhtaan veden ja ruoan saatavuutta sekä hygienia- ja sanitaatiotasoa. Lisäksi IOM seuraa alueen pakolaisvirtoja ja pyrkii sillä lailla kartoittamaan avun tarvetta eri alueilla.

Maaliskuun kahden ensimmäisen viikon aikana kuivuushankkeen kautta autettiin yhteensä 1692 ihmistä Wajalen ja Oodwaynen alueilla. Yhteensä 20 paikallista ja diasporaan kuluvaa terveysalan ammattilaista osallistuivat IOM:n Drought Response Outreach-hankkeeseen.

Ifrah Ahmed on Suomen somalialainen, joka on palannut Somalimaahan IOM:n MIDA FINNSOM Health-hankkeen puitteissa. Ulkoministeriön rahoittama kapasiteetinrakentamisohjelma MIDA FINNSOM Health auttaa mobilisoimaan asiantuntemusta, jota somali-diasporaan kuuluvat ovat hankkineet länsimaissa. Tätä asiantuntemusta voidaan hyödyntää paikallisen osaamisen vahvistamisessa ja sisällissodan tuhoamien terveyspalveluiden jälleenrakentamisessa .

The Drought Response Outreach käynnistettiin auttamaan terveydenhuoltoministeriötä selviämään kuivuustilanteesta.

MIDA FINNSOM Health-hankkeen puitteissa yhteensä 103 terveysalan ammattilaista on palannut entiseen kotimaahansa Somalimaan ja Puntmaan alueille muutaman kuukauden, jopa vuosien, työkomennukselle. Monet heistä ovat sen jälkeen jääneet alueelle pysyvästi. Hankkeen avulla on viety ammattiosaamista terveyssektorille ja muun muassa vähennetty vastasyntyneiden- sekä äitiyskuolleisuutta.

Ifrah Ahmed on ennen kuivuusprojektia ollut FINNSOM Health-hankkeissa jo kaksi vuotta, ja on ollut mukana perustamassa Hargeisan sairaalaan vastasyntyneiden osastoa.

Suomen ulkoasiainministeriö on rahoittanut hanketta kehitysyhteistyövaroilla vuodesta 2008 lähtien ja juuri myöntänyt neljän vuoden jatkorahoituksen vuoteen 2021 asti.

 

Tämän linkin kautta voi auttaa IOM:n työtä Somaliassa: http://bit.ly/2lDhYI4

 

Medialle:

Ifrah Ahmediin saa yhteyttä IOM:n Suomen-toimiston tiedottajan Sanna Karlssonin kautta.

Sähköposti: skarlsson@iom.int / Puh: +358 (0)9-684 115 03

MIDA FINNSOM-ohjelmasta voi kertoa projektikoordinaattori Anna Aguilera-Pesä

 Puh. +358-(0)9-684 115 13 ja sähköposti: aaguilera@iom.int