Numeroiden takana

Author: 
Simo Kohonen
"Numerot ja tilastot ovat tärkeitä työvälineitä ja kertovat omaa, usein karua, kieltään. Kuitenkin numeroiden takana on aina ihminen."

Luet nyt IOM:n Suomen-toimiston ensimmäistä blogikirjoitusta. Tässä blogissa tulemme käsittelemään ajankohtaisia siirtolaisuuteen ja muuttoliike-teemaan liittyviä aiheita. Tulevat kirjoitukset vievät lukijat kulissien taakse ja työpöytiemme ääreen kun kollegojeni kanssa kerromme arjen työstämme. Pyrimme myös taustoittamaan muuttoliiketermejä ja -käsitteitä sekä tarkastelemaan ajankohtaisia tapahtumia ja kansainvälistä kehitystä.

Fokus numeroista ihmisiin numeroiden takana

Siirtolaisuus- ja muuttoliikeaiheet nousivat vuonna 2015 otsikoihin Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Suomen mittakaavassa suuri turvapaikanhakijamäärä siirsi huomion numeroihin: Kuinka monta uutta tp-hakijaa saapui maahan eilen, tällä viikolla? Kuinka monta uutta vastaanottokeskusta avattiin ja kuinka monta tp-hakijaa juuri minun kotikuntaani oltiin tuomassa? Kuinka monta tp-päätöstä Migri (Maahanmuuttovirasto) on tällä viikolla saanut tehtyä ja kuinka monta tp-hakijaa on saatu palaamaan – vapaaehtoisesti tai pakolla?

Jo aiemmin on seurattu Välimeren yli tulleiden siirtolaisten ja pakolaisten määrää: kuinka moni pelastettiin ja kuinka moni ei selvinnyt?

Numerot ja tilastot ovat tärkeitä työvälineitä ja kertovat omaa, usein karua, kieltään. Kuitenkin numeroiden takana on aina ihminen. Tämä, sekä yksilötason tilanteiden monimutkaisuus, unohtuu usein kun muuttoliikepolitiikan suuntaa ja lakeja muutetaan vastauksena ja välittöminä reaktioina uusiin haasteisiin. Keskustelun käydessä kuumana, termejä käytetään myös, osin tarkoituksellakin, väärin ja lukuja heitetään ilmaan vailla tarkistusta.

Tietolähteiden luotettavuus ja puolueettoman tiedon löytäminen on vaikeaa ammattilaisillekin. Suomessa mm. Faktabaari on tehnyt ansiokasta työtä väitteiden tarkistamiseksi ja oikomiseksi.

Mistä luotettavaa ja tosiasioihin perustuvaa muuttoliiketietoa ja tilastoja?

Järjestömme avasi syksyllä 2015 Berliiniin Global Migration Data and Analytics Centren (GMDAC), jonka tehtävänä on koota, tuottaa ja jakaa tilastoja, raportteja ja tietoa muuttoliikkeestä eri puolilla maailmaa. Joulukuussa 2017 GMDAC lanseerasi Migration Data Portalin, joka kokoaa yhteen muuttoliikeaiheista tilastotietoa mm. kansainvälisten järjestöjen tietokannoista. Tavoitteena on luoda yhden luukun tietopankki, josta asiantuntijat, päätöksentekijät ja media voivat etsiä luotettavaa tietoa. Euroopan tasolla erinomainen tietolähde on myös Euroopan muuttoliikeverkosto EMN, jolla on kaikissa EU-maissa sekä Norjassa toimivista kansallisista yhteyspisteistä sekä kansallisten verkostojen jäsenistä muodostuva tutkimus- ja tiedonvaihtoverkosto.

Neljännesvuosisata mittarissa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta järjestömme Suomen toimiston avaamisesta Suomessa. Alussa toiminta keskittyi pitkälti juuri itsenäistyneiden Baltian maiden tukemiseen ja niiden maahanmuuttohallinnon kehittämishankkeisiin. Noista vuosista on kuljettu pitkä matka: maailma ympärillämme on muuttunut ja pari isompaa  organisaatiomuutostakin on koettu. Tulemme juhlistamaan tätä merkkivuotta eri tavoin. Näistä kerromme tarkemmin lähiviikkoina.

Kirjoittaja on YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n Suomen-toimiston päälikkö. 

IOM:n blogien kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan eivätkä välttämättä edusta YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n virallista kantaa.
Voit kommentoida kirjoituksiamme ja kuulisimme mielellään palautteesi. Toivomme että kommentit ja kysymykset ovat rakentavassa hengessä kirjoitettuja. Vastakkaisia näkemyksiä saa toki esittää mutta toivomme että ne perustellaan huolella, yleisesti luotettaviin lähteisiin tukien.
Blog category: