Tärkeintä on ihmiskaupan uhrin aito kohtaaminen

Author: 
Jaana Sipilä
"Tapahtuneesta ihmiskaupasta ei tarvitse olla varma, usein uhrin tarina paljastuu vasta pikkuhiljaa ja pitkän ajan kuluessa."

Sosiaali- ja terveydenhuollossa tunnetaan ihmiselämän raadollisimmatkin puolet. Silti ammattilaisellekin on haaste tunnistaa ihmiskauppa. Tunnistamisen tärkeimmät työvälineet ovat ammattitaito, selkeät toimintaohjeet, ja rohkeus aitoon kohtaamiseen.

Ihmiskaupan uhri tarvitsee ensisijaisesti tilanteensa mukaista hoitoa ja tukea. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on paikkansa myös ihmiskaupan uhrien ensivaiheen tunnistamisessa. Keskeistä on havaita asiakkaan haavoittuvuus hyväksikäytölle ja viitteet siitä, että joku hyötyy hänen vaikeasta tilanteestaan.

”Terveydenhoidon ammattilainen voi uhria hoitamalla konkreettisesti osoittaa uhrille, että häntä kuunnellaan ja että häntä halutaan auttaa,” pohtivat Turussa tiistaina järjestetyn HOIKU-hankkeen tiedotutilaisuuden osallistujat.Kun huoli asiakkaasta herää, on hyvä tietää että asian selvittämiseksi on saatavilla tukea. IOM:n juuri julkaistu opas sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille auttaa tunnistamisen alkuun. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän päivystävästä puhelimesta (0295 463 177) saa neuvontaa myös ilman asiakkaan henkilötietoja. Kansalaisjärjestöistäkin, kuten Rikosuhripäivystys, Pro-tukipiste, Pakolaisneuvonta ja Monika-Naiset Liitto, löytyy asiantuntevaa tukea.

Sudenkuoppien yli

Ihmiskaupan uhrin varsinainen tunnistaminen on viranomaistyötä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tärkeä rooli on olla avoin huomaamaan ihmiskauppaan viittaava hyväksikäyttö, jotta uhrille voidaan tarjota mahdollisuutta apuun ja tukeen.

Tapahtuneesta ihmiskaupasta ei tarvitse olla varma, usein uhrin tarina paljastuu vasta pikkuhiljaa ja pitkän ajan kuluessa. Ei ole väärin seurata omaa ammattitaidon hiomaa tuntemustaan siitä, että asiakkaan elämässä ei ole kaikki kunnossa.

”Ihmiskaupan uhri voi tipahtaa auttamistoimien ulkopuolelle jo ensitapaamisella ellei hänet kohtaava ammattilainen ole herkistynyt havaitsemaan hyväksikäytön merkkejä”, pohtivat ryhmätyöntekijät tiistain tilaisuudessa kun he kartoittivat auttamispolun sudenkuoppia.

Hymyllä auttamisen alkuun

Usein ihmiskaupan kohde ei tunnista itseään uhriksi tai häpeää ja pelkää kertoa ahdingostaan. Uhrin kokema kaltoinkohtelu voi johtaa siihen, että hänen on vaikea luottaa apua tarjoaviin ammattilaisiin. Avun torjuminen ei ole kiittämättömyyttä tai osoitus suostumisesta ihmiskauppiaiden alistettavaksi vaan osoitus siitä kuinka hyväksikäytön mekaniikka toimii. Uhri on saatu uskomaan, ettei hän saa eikä ansaitse apua.

”Hymy, esittäytyminen etunimellä ja kevyt jutustelu voivat auttaa keskustelun alkuun silloin kun uhria pelottaa puhua viranomaisten kanssa”, kertoi Kristiina Linna Aluevalvontavirastosta Turussa.

Sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilaiset voivat edistää luottamuksen syntymistä kohtaamalla asiakkaansa avoimesti ja ennakkoluulottomasti, tuomitsematta häntä tai hänen valintojaan. Hyväksikäyttö ei ole koskaan uhrin syy. Se on syytä sanoa ääneen.

Ihmiskaupan uhrin auttamisen polku ei ole läheskään aina siloinen ja suoraviivainen. Jokainen teko uhrin terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ovat aina askel eteenpäin tällä polulla. Ihmiskaupan uhrille merkityksellisintä voikin olla se, että on joku, joka välittää hänestä, ja jonka vastaanotolle hän on aina tervetullut.

Kinnostuitko? Vielä ehtii mukaan tilaisuuksiin ympäri Suomea. Katso lisää alla olevasta linkistä:

http://iom.fi/fi/news/hoiku-goes-tour-hoikun-suomi-kiertue-alkanut

 

Auttavia tahoja

  • Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä

                 Yhteystiedot: Päivystävä neuvontapuhelin: +358 2954 63177 sähköposti: ihmiskauppa.auttamisjarjestelma@migri.fi www.ihmiskauppa.fi

  • Rikosuhripäivystys

                 Kohderyhmä: kaikki ihmiskaupan ja muiden rikosten uhrit

                 Yhteystiedot: http://www.riku.fi/fi/yhteystiedot/

  • Pro-tukipiste ry

                 Kohderyhmä: seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneet ihmiskaupan uhrit, seksi- ja erotiikka-alalla työskentelevät

                  Yhteystiedot: http://pro-tukipiste.fi/yhteystiedot/

  • Pakolaisneuvonta ry

                  Kohderyhmä: turvapaikanhakijat, oleskelulupaa hakevat ja odottavat tai ilman sitä olevat ulkomaalaiset

                  Yhteystiedot: http://www.pakolaisneuvonta.fi ja http://www.paperittomat.fi/

  • Monika-Naiset liitto ry

                   Kohderyhmä: väkivaltaa kokeneet maahanmuuttajataustaiset naiset ja lapset

                   Yhteystiedot: http://monikanaiset.fi/yhteystiedot/

  • Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, Suomen-toimisto

                  Kohderyhmä: kotimaahansa tai toiseen maahan vapaaehtoisesti palaavat ihmiskaupan uhrit sekä muut siirtolaiset

                  Yhteystiedot: ww.iom.fi

Kirjoittaja on IOM:n Suomen-toimiston ihmiskaupan vastaisen työn hankekoordinaattori.

IOM:n blogien kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan eivätkä välttämättä edusta YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n virallista kantaa.
Voit kommentoida kirjoituksiamme ja kuulisimme mielellään palautteesi. Toivomme että kommentit ja kysymykset ovat rakentavassa hengessä kirjoitettuja. Vastakkaisia näkemyksiä saa toki esittää mutta toivomme että ne perustellaan huolella, yleisesti luotettaviin lähteisiin tukien.

 

 

Blog category: