Tarinaa tuhansien matkojen takana

Author: 
Tania Talikka
"Monet matkustajistamme ovat ensi kertaa lentokoneessa ja lentokentällä."

Mikä tahansa normaali päivä lentokentällä ei ole ollenkaan tavallinen meidän tyypilliselle matkustajalle. Monet ovat ensi kertaa lentokoneessa ja lentokentällä. IOM:n eli Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kanssa avustettuna matkustavat kiintiöpakolaiset, vapaaehtoiset palaajat ja perheenyhdistämisasiakkaat.

Tällöin monesti sattuu ja tapahtuu. Kollegat ympäri maailmaa ovat kuitenkin valmiita kohtaamaan tilanteen kuin tilanteen ja auttamaan matkustajia, mitä tahansa heidän eteensä tuleekaan. Movement and Operations osasto on Kansainvälisen siirtolaisjärjestön “sisäinen matkatoimisto”. Suomessa me koordinoimme ja tuotamme matkajärjestelyitä kaikille projekteille, kuten vapaaehtoinen paluu tai kiintiöpakolaisten saapuminen Suomeen ja Ruotsiin. Suomesta käsin avustamme myös perheenyhdistämismatkojen järjestelyissä. Teemme sitä hiljaista huomaamatonta työtä mutta silti osastomme on yksi IOM:n keskeisimmistä toiminnoista. Juuri siirtolaisten hallittujen muuttojen järjestäminen on se syy, miksi IOM perustettiin 1951. Osastomme strategia yhdellä lauseella tiivistetysti onkin:

“Safe, orderly, and dignified movement of migrants and refugees is the essence of migration, and represents the central purpose of IOM since its founding in 1951.” 

Viime vuonna IOM:n kautta Pohjoismaihin matkusti noin 8 000 kiintiöpakolaista tai perheenyhdistämispäätöksen saanutta henkilöä. Matkustusta on ympäri vuoden, lähestulkoon vuoden jokaisena päivänä.

Lapsi tarvitsee matkalle saattajan

Monet IOM:n matkustajista kuuluvat riskiryhmiin, jolloin tarvitaan usein myös erikoisjärjestelyjä. Kyseessä voi olla esimerkiksi yksinmatkustava lapsi, joka tarvitsee matkalleen saattajan. Tai kyseessä voi olla vakavasti loukkaantunut henkilö, jonka pitää matkustaa paareilla.

IOM:n Suomen-toimiston koordinoi tätä kaikkea ja pitää langat käsissään matkanjärjestelyissä. Matkanjärjestelyyn tarvitaan useamman IOM:n toimiston yhteistyö.

Olemme yhteydessä rahoittajiin, koska Helsingin toimistolla on paikallisten projektien vetovastuu ja siten myös vastuu budjetissa pysymisestä. Lisäksi yhteistyökumppaneihin kuuluu Suomen Punainen Risti, rajaviranomaisyhteistyö ja lentoyhtiöt. Sinällään yksinkertaiselta kuulostava lentolipun varaaminen ei olekaan välttämättä ihan simppeli juttu, koska mukana on niin monta tahoa ja jokaisella taholla on omat ehtonsa matkan järjestämiselle. Esimerkiksi matkustusasiakirjan voimassaolo on yksi aikarajoite.

Perheenyhdistämismatkat ovat yksi erityisryhmä, koska osa heistä maksaa matkan itse. Tämä tarkoittaa meillä suoraa asiakaskontaktia perheenjäseniin. Suomessa lähestulkoon kaikki perheenkokoajat maksavat perheidensä matkat itse. Ruotsissa osan matkanjärjestelyistä kustantaa Ruotsin Punainen Risti tai Ruotsin maahanmuuttovirasto.

IOM avustaa kuitenkin perheitä matkanjärjestelyissä, koska suurin osa tänne saapuvista on todennäköisesti ensimmäistä kertaa lentokoneessa. Kielitaidottomuuskin on todennäköisesti este täysin omatoimiselle matkustamiselle.

Palaajaa avustetaan kentällä

Helsingistä käsin hoidetaan myös vapaaehtoisen paluun matkanjärjestelyt. Avustamme ihmisiä palaamaan kotimaahansa vapaaehtoisesti ja tällöin matkajärjestelyt hoidetaan lähtömaasta, eli Suomesta, käsin. IOM:n lentokenttätiimi avustaa Helsinki-Vantaan lentokentällä aina lähtöselvityksestä rajanylityksen kautta portille saakka.

Työhön kuuluu myös IOM:n Suomen-toimiston henkilökunnan matkanjärjestelyt. Matkoihin kuuluu esimerkiksi kokouksia ja koulutuksia, joista osa saattaa olla korkean riskitason maihin. Näissä tapauksissa tarkastetaan myös lentoturvallisuus. 

Varovaisuutta tarvitaan epävakailla alueilla

Myös osa siirtolaisten matkoista tehdään epävakailla alueilla. Meillä on käytössämme YK:n oma ohjeistus lentoyhtiöistä. Kriteerit ovat erilaisia kuin EU:n ylläpitämässä versiossa.

YK:lla painotus on turvallisuudessa, joten tapauskohtaisesti voimme käyttää myös hieman kyseenalaisempiakin yhtiöitä (vaikka taloudenpidoltaan) verrattuna EU:n listaan. Jos vaakakupin toisella puolella on esimerkiksi maan sisäisen konfliktin uhka, on evakuointilento kyseenalaisella yhtiöllä kuitenkin turvallisempi vaihtoehto kuin lennon käyttämättä jättäminen.

EU:n ”musta lista” on listaus lentoyhtiöistä, jotka eivät saa operoida EU:n alueella. Lentoyhtiö voi olla joko kokonaan tai osittain kielletty operoimasta EU:n alueella.

Varaudumme aina kaikkeen

Operaatio-osastolla on siis hyvin monipuolisia työtehtäviä. Yksikään päivä ei ole samanlainen ja harvoin voi sanoa, että olisi ollut tylsä päivä.

Koskaan ei aamulla tiedä mitä kaikkea on maailman lentokentillä tapahtunut. Lumimyrsky voi yllättää tai matkustaja on eksynyt lentokentällä tai sotatoimet ovat yltyneet jollakin alueella. Niin tai näin, saamme asiat ratkaistua, vaikka se vaatisikin kymmeniä meilejä ja useita puhelinsoittoja IOM-kollegoille ympäri maailmaa.

Ja sitten sama huomenna uudestaan!

Kirjoittaja toimii Operations Assistant:ina Movement and Operations osastolla.

IOM:n Suomen-toimiston blogin kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan eivätkä välttämättä edusta YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n virallista kantaa.
Voit kommentoida kirjoituksiamme ja kuulisimme mielellään palautteesi. Toivomme että kommentit ja kysymykset ovat rakentavassa hengessä kirjoitettuja. Vastakkaisia näkemyksiä saa toki esittää mutta toivomme että ne perustellaan huolella, yleisesti luotettaviin lähteisiin tukien.

 

Blog category: