Toiveikkaat syyrialaiset oppivat Suomen kulttuurista ja tavoista

Video of first day at school/Video ensimmäisestä koulupäivästä

Suomen kielen sanojen oppiminen oli hauskinta lähtöä edeltävässä Suomen kulttuuriin orientoivassa koulutuksessa, joka järjestettiin Suomeen tuleville kiintiöpakolaisille Turkissa taannoin. Yli 200 henkilöä, kaikki Syyriasta, osallistuivat kolmen päivän pituiseen koulutukseen, jonka järjesti IOM:n Suomen maatoimisto yhdessä IOM:n Ankaran toimiston ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa.

“He ovat kaikki hyvin toiveikkaita tulevaisuuden suhteen. Monilla tärkeää on päästä turvalliseen paikkaan, jossa lapset voivat käydä taas koulua”, kertoo Hanna Viljamaa, IOM:n Suomen maatoimiston kotouttamisen projektikoordinaattori.

Lasten ryhmässä kulttuuriorientaation keskiössä olivat arkipäiväiset asiat. “Pipo” ja “hanskat” ovat sanoja, joita nämä syyrialaiset lapset tulevat tarvitsemaan muutaman kuukauden kuluttua. Lapset katsoivat myös videon, jossa näytettiin millainen ensimmäinen koulupäivä voi olla Suomessa. Heitä pyydettiin myös kertomaan toiveista elämästä Suomessa, ja koulunkäynti oli korkealla listalla, kuten myöskin hyvä ammatti, kiva koti ja yhdessä tapauksessa myös kani.

Aikuisille koulutus sisälsi tietoa Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista. Pitkät suomenkieliset sanat saivat kaikki ryhmät hymyilemään. Lähtöä edeltävän kulttuurisen orientaation ajatuksena on antaa pakolaisille käytännön tietoa maasta, jonne he ovat muuttamassa ja antaa heille todenmukaisia odotuksia siitä, millaista elämä tulee olemaan Suomessa. Orientaatio on ensimmäinen askel heidän kotouttamisprosessiaan ja auttaa onnistunutta uudelleensijoittumista Suomeen. Koulutuksen aikana pakolaisilla on myös mahdollisuus tehdä kysymyksiä avoimissa keskusteluryhmissä ja kouluttajat pystyvät oikaisemaan vääriä myyttejä, jotka ovat levinneet elämästä ja kulttuurista Suomessa.

“Heitä kiinnosti kaikki Suomesta. Saimme vastata kysymyksiin lasten mahdollisuuksista aloittaa koulussa heti maahansaapumisen jälkeen, siitä, että saavatko naiset käyttää huivia töissä, mitkä ovat mahdollisuudet jatkaa vaikka sairaanhoitajan työtä, onko Suomessa halal-lihaa ja onko tasa-arvo toteutunut Suomessa? Kaikki olivat kiinnostuneita siitä, miten pääsee työelämään ja miten löytää töitä tai jatkaa keskenjääneitä opintoja”, Viljamaa kertoo.

Kolmen päivän aikana kouluttajat kävivät läpi monta eri seikkaa elämästä Suomessa ja käytännön asioita matkasta Suomeen. He kertoivat esimerkiksi siitä, miten laukut tulee pakata ja mitä saa ja ei saa ottaa lentokoneeseen, vuodenajoista ja säästä, suomalaisesta kulttuurista ja kulttuurishokista, kouluista, terveydenhuollosta, työpaikoista ja veroista, sosiaaliturvasta, tasa-arvosta ja naisten roolista. Joka päivänä oli myös suomen kielen tunteja.

Kulttuuriorientaatio-hanke on Suomen Maahanmuuttoviraston vastuulla, ja hanke saa tukea EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta.

Useimmiten kiintiöpakolaiset sijoitetaan Suomeen kuuden kuukauden sisällä koulutuksesta ja äIOM hoitaa matkajärjestelyt. Påätökset vuosittaisesta kiintiöstä tehdään eduskunnassa ja lopullisen valinnan siitä, ketkä otetaan kiintiöpakolaisiksi Suomeen, tekee Maahanmuuttovirasto.