Työpäivä Mogadishussa

Author: 
Anna Aguilera-Pesä
"On todella vaikuttavaa saada kuulla, miten sitoutuneita projektin osallistujat ovat työhönsä."

Mogadishussa pidettiin viime viikolla MIDA FINNSOM-projektin sidosryhmäkokouksia.  Diaspora -asiantuntijat tekevät hienoa työtä, mutta kokousten pitäminen vaatii Mogadishussa erilaisia turvallisuuteen liittyviä järjestelyjä ja poliittinen tilanne loi lisää epävarmuutta. Mitä kaikkea Mogadishussa tapahtui?

Puhelimen herätys havahduttaa minut klo 6.30 pimeästä ja ilmastointilaitteen viilentämästä kontistani Mogadishun AMISOM-tukikohdan Chelsea Village leirissä (AMISOM — African Union Mission to Somalia). Leiri, jossa kansainväliset vierailijat ja YK:n työntekijät yöpyvät koostuu konteista rakennetusta kylästä, jossa kaduille on annettu lontoolaiset nimet. Itse majoitun tällä kertaa Oxford Streetillä ja leiristä löytyvät myös Baker Street, Carnaby Street ja Penny Lane.

Ulkoa kuuluu espanjan kielistä puheensorinaa ja lintujen kiljuntaa. Teen aamutoimet nopeasti ja suuntaan leirin ruokalaan aamupalalle. Pian seuraani liittyvät IOM:n Somalian-toimistossa työskentelevät kollegani Mirkka, Saed ja Serena.

Tunnelmamme aamupalalla on melkoisen kiihtynyt. Edellisenä iltana Somalian parlamentin puhemies on eronnut tehtävästään ja nukkumaan mennessämme on ollut epäselvää, miten tämä vaikuttaa kokoukseemme.

Olen tullut Mogadishuun ohjaamaan IOM:n Suomen-toimiston hallinnoiman MIDA FINNSOM Health and Education projektin sidosryhmäkokouksia. Tänä aamuna on ensimmäinen kokouspäivä ja olemme kutsuneet tukikohtaan 25 paikallista koulutussektorin sidosryhmän edustajaa keskustelemaan projektin saavutuksista, haasteista ja tulevaisuudesta. Kokous järjestetään AMISOM-tukikohdan kokousleirissä ja paikalle päästäkseen kumppaneittemme on tultava sisään tukikohdan siviileille tarkoitetusta portista.

Poliittisia jännitteitä ja epävarmuutta

Puhemiehen eroaminen ja parlamentin mahdollinen kokoontuminen ovat aiheuttaneet poliittisia jännitteitä. Jos tilanne Mogadishun kaupungissa on kireä, tukikohdan portit sulkeutuvat. Levoton ilmapiiri vaikeuttaa myös paikallisten liikkumista kaupungilla ja usein tällaisina päivinä paikalliset tekevät töitä kotoa käsiä.

Emme ole edelleenkään varmoja mikä tilanne portin suhteen on. Illalla kokousleirin huoltopäällikkö on lähettänyt meille sähköpostia ja sanonut että kannattanee varautua siihen, että kokous peruuntuu. Aamupalapöydässä puhelimet pirisevät kilpaa ja tilanne on vieläkin epäselvä.

Lopulta noin klo 7.30 IOM:n työntekijä Tahlil soittaa ja ilmoittaa, että tukikohdan portti on sittenkin tänään auki ja kokous pidetään. Tämä on meille melkoinen helpotus, sillä olemme järjestäneet kokousta noin kuukauden ja paikalla on myös projektin rahoittajan Suomen ulkoministeriön edustajia sekä Helsingistä, että Suomen Nairobin suurlähetystöstä.

IOM:n auto on jo parkkipaikalla valmiina kuljettamaan meidät kokousleiriin. Juoksen äkkiä huoneeseeni ja puen päälleni pitkähihaisen tunikan, lisäksi peitän hiukseni huivilla. AMISOM-leirissä voi kulkea länsimaisissa vaatteissa, mutta sidosryhmien edustajia tavatessani tapanani on käyttää huivia.

Nousen IOM:n panssaroituun maastoautoon. Ovi on erittäin raskas sulkea, joten kuski joutuu auttamaan minua. Ajamme tukikohdan sisällä lyhyen matkan kokousleirille, jossa meille tehdään turvatarkastus ennen sisäänpääsyä.

Yhteistyöllä tuloksia

Kokoushuone täyttyy hiljalleen osallistujista. Suurin osa kumppaneistamme on tullut paikalle haasteista huolimatta. Osa on jopa yöpynyt hotellissa tai tuttaviensa luona tukikohdan lähellä päästäkseen helposti aamulla kokoukseen.

Paikalla on keskus- ja paikallishallinnon edustajia opetusministeriöistä sekä projektissa työskenteleviä diaspora asiantuntijoita. Somali National Universityn dekaani asuu toisella puolella kaupunkia ja hän ei ole päässyt tiesulkujen takia paikalle.

Kymmenen vuotta diaspora-työtä

• Suomen ulkoministeriö on rahoittanut MIDA FINNSOM-hankkeita Somaliassa tänä vuonna 10 vuotta.

• MIDA FINNSOM Health and Education -projekti alkoi vuonna 2015 ja loppuu helmikuussa 2019.

• Projekti rekrytoi 55 diaspora asiantuntijaa työskentelemään noin vuoden ajaksi Etelä-Somaliaan ministeriöihin, yliopistoihin ja sairaaloihin.

• Tällä hetkellä projektin palkkaamia asiantuntijoita työskentelee Mogadishussa, Kismayossa, Baidoassa ja Garowessa.

• MIDA FINNSOM-ohjelmien keskeisenä tavoitteena on tiedon siirto ja paikallisen kapasiteetin ja julkisen sektorin rakentaminen Somaliassa.

• Ohjelmaan osallistujista noin 20-30 on ollut suomensomaleita.

• Projektille keskeistä on vahva paikallinen omistajuus ja tiivis yhteistyö paikallisten ministeriöiden kanssa, jotka päättävät kohdeinstituutiot sekä osallistuvat diaspora asiantuntijoiden rekrytointiin.

Avaamme kokouksen noin tunnin aikataulusta myöhässä, mikä on hyvä saavutus tilanteen huomioon ottaen. IOM, Suomen Ulkoministeriö ja Mogadishun Opetusministeriö lausuvat tervetuliaissanat.

Tämän jälkeen kerron osallistujille päivitystä projektin rekrytoinneista ja tulevista aktiviteeteista. Opetusministeriö esittelee laajemmin MIDA FINNSOM-projektin asiantuntijoiden töiden vaikutuksia: Eräs projektin rekrytoima asiantuntija on kirjoittanut ministeriöön tasa-arvo-ohjelman ja toinen asiantuntija puolestaan kouluttanut maalaiskoulujen rehtoreita hyvästä hallinnosta.

Puheenvuorot saavat myös aluehallintojen opetusministeriöt, jotka kertovat diaspora-asiantuntijoiden töistä. Hanke toimii myös Somali National Universityn kanssa, jonka edustaja kertoo hankkeen positiivisista vaikutuksista yliopiston varhaiskasvatusohjelmaan. Keskustelemme myös yhteistyöstä, jota teemme Helsingin yliopiston kanssa Somali National Universityn opettajakoulutusohjelman uudistamiseksi.

Puheenvuorojen jälkeen keskustelemme haasteista, joita asiantuntijoiden työhön liittyy. Projektin 12 kuukauden sopimukset tuntuvat osallistujista lyhyiltä, koska sopeutuminen ja todellisen vaikutuksen aikaansaaminen kestävät pitkään. Diasporan edustajana työyhteisön luottamusta ei ole myöskään aina helppo saada puolelleen. On todella vaikuttavaa saada kuulla, miten sitoutuneita projektin osallistujat ovat työhönsä ja miten hienoja tuloksia projektissa on jo saavutettu.

Katse tulevaisuuteen

Päivä on ollut pitkä, yllätyksellinen ja antoisa. Leirin ruokalassa on illalliseksi lihapullia ja spagettia, jotka maistuvat meille kaikille hyvin. Päivä on ollut niin kiireinen, että olemme kaikki syöneet hyvin vähän.

Illallisen jälkeen siirrymme leirin kattoterassille istumaan. Mogadishun yötaivas on pilvien peitossa, mutta joitain tähtiä tummalla taivaalla loistaa. Meren aallot lyövät rantaan ja taivaalla lentää jatkuvasti helikoptereita ja lentokoneita, vaikka on jo myöhäinen ilta.

Keskustelemme suomalaisessa seurueessa melkein pikkutunneille Somalian tulevaisuudesta ja siitä miten vaikeaa julkisia palveluja on uudelleen rakentaa pitkän sisällissodan jälkeen. Olemme kaikki vaikuttuneita MIDA FINNSOM projektin diaspora -ammattilaisten motivaatiosta työskennellä Somalian jälleenrakentamiseksi kaikista haasteista huolimatta.

Kirjoittaja työskentelee IOM Suomen-toimistossa  MIDA FINNSOM Health and Education-hankkeesta vastaavana koordinaattorina.

IOM:n blogien kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan eivätkä välttämättä edusta YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n virallista kantaa. Voit kommentoida kirjoituksiamme ja kuulisimme mielellään palautteesi. Toivomme että kommentit ja kysymykset ovat rakentavassa hengessä kirjoitettuja. Vastakkaisia näkemyksiä saa toki esittää mutta toivomme että ne perustellaan huolella, yleisesti luotettaviin lähteisiin tukien.
Blog category: