Uutiset
Global

IOM: Miljoonat saaneet apua, miljoonat edelleen avun tarpeessa kaksi vuotta kestäneessä Ukrainan sodassa

Geneve / Kiova, 22. helmikuuta – Kaksi vuotta Ukrainan sodan eskaloitumisen jälkeen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on tukenut 6,5 miljoonaa ihmistä Ukrainassa ja yli yhdessätoissa naapurimaassa tarjoten kriittistä apua niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

"Ihmisten kärsimys ja tuho ovat laajamittaisia", toteaa IOM:n pääjohtaja Amy Pope. "Kaiken keskellä IOM:llä on ollut jatkuva läsnäolo Ukrainassa ja naapurimaissa. Olemme tukeneet valtavaa määrää ihmisiä, jotka pakenevat henkensä edestä. Tarpeet ovat valtavia ja paljon on vielä tehtävänä."

Yli 14,6 miljoonaa ihmistä – hämmästyttävät 40 prosenttia Ukrainan koko väestöstä – tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua vuonna 2024, kun taas 2,2 miljoonaa pakolaista tarvitsee apua naapurimaissa.

Kahden vuoden aikana Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen yli 14 miljoonaa ihmistä – lähes kolmannes Ukrainan väestöstä – on paennut kodeistaan. Perheitä on erotettu, lapsia on jäänyt kodittomiksi ja yhteisöjä on tuhottu.

Noin 3,7 miljoonaa ihmistä on jäänyt Ukrainaan, mutta joutunut siirtymään kotiseudultaan. Lähes 6,5 miljoonaa ukrainalaista on pakolaisena ympäri maailmaa. Yli 4,5 miljoonaa ihmistä on palannut kotiin joko ulkomailta tai maan sisäisen siirtymisen jälkeen.

IOM on keskittynyt suojelemaan haavoittuvimpia ihmisiä työskentelemällä yhdessä hallituksen, YK:n ja kansalaisyhteiskunnan kumppaneiden kanssa sekä Ukrainassa että naapurimaissa. IOM tukee Ukrainan jälleenrakennusponnisteluja rakentamalla asuntoja, vesijohto- ja lämmitysjärjestelmiä sekä tarjoamalla terveyspalveluja.

Lahjoittajien tuki on ollut ennennäkemätöntä, ja IOM ilmaisee kiitollisuutensa tästä korvaamattomasta panoksesta. Kahden ensimmäisen vuoden aikana saatiin kerättyä 957 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria tavoiteltua 1,5 miljardin dollarin rahoitustavoitteesta. Sodan jatkuessa kuitenkin tarpeet jatkavat kasvuaan ja ylittävät käytettävissä olevat resurssit.

"Luotamme lisääntyneeseen tukeen lahjoittajilta ja paikallisilta kumppaneilta vastataksemme tuleviin haasteisiin ja tarjotaksemme paremman elämän ukrainalaisille", sanoo pääjohtaja Pope. "IOM ylistää Ukrainan hallitusta ja ukrainalaisia heidän voimastaan ja sitkeydestään, samoin kuin Ukrainan naapureita, jotka ottavat vastaan turvaa hakevia. Olemme sitoutuneita lievittämään ihmisten kärsimystä ja tukemaan toipumisessa."

IOM jatkaa rooliaan luotettavana kumppanina Euroopan unionille, Ukrainan hallitukselle ja pakolaisia vastaanottaville maille tukeakseen sodan uhreja.

Lisätietoja:

IOM:n vastauksesta lisätietoja löytyy juuri julkaistusta raportista Two-Year Ukraine Response Report. 

Tietoja vuoden 2024 avustustarpeista löytyy IOM:n kriisivastausohjelmasta Crisis Response Plan for Ukraine and Neighbouring Countries. .

 

For more information, please contact: