Uutiset
Local

IOM reagoi Ukrainan tilanteeseen

Helsinki – Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on äärimmäisen huolestunut Ukrainan konfliktin eskaloitumisesta sekä heikentyvästä humanitaarisesta tilanteesta.

Vastatakseen tilanteeseen IOM on mobilisoinut henkilökuntaa sekä kasvattaa toimintakapasiteettiaan Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Tavoitteemme on taata tarvittava humantaarinen apu maasta pakenemaan joutuville ukrainalaisille, maansisäisille pakolaisille sekä kotimaahansa palaamaan pyrkiville muun maan kansalaisille.

IOM yhdessä YK:n sekä laajemman humanitaarisen yhteisön kanssa on sitoutunut pysymään alueella ja toimittamaan elintärkeää apua Ukrainassa oleville ja sieltä pakeneville. Toimimme läheisessä yhteistyössä alueen valtioiden ja kumppaniemme kanssa vastataksemme tehokkaimmalla tavalla humanitaarisiin tarpeisiin.

IOM on yksi suurimmista humanitaarisista toimijoista Ukrainassa. Organisaatiolla on seitsemän toimistoa Ukrainassa, ja lisäksi sillä on jo vuosikymmeniä ollut maatoimistot sekä vakituista henkilökuntaa kaikissa naapurimaissa.

IOM:n avustustoiminta kohdistuu sotaa pakeneviin ja siitä kärsiviin ihmisiin Ukrainassa, Moldovassa, Romaniassa, Unkarissa, Slovakiassa ja Puolassa.

Avustustoimiimme sisältyy:

  • vesi, sanitaatio ja hygienia
  • fyysinen suoja ja tarvikkeita, kuten huopia ja patjoja
  • terveydenhuolto (mukaan lukien mielenterveys ja psykososiaalinen tuki)
  • käteisavustus
  • ruokaturva ja toimeentulo (mukaanlukien kotoutumisen tuki)
  • suojelu (mukaan lukien humanitaariset kuljetukset)
  • humanitaarinen rajahallinta
  • leirien koordinaatio ja hallinta

***

Lisää ja päivittyvää tietoa löytyy IOM:n kansainväliseltä Ukrainan kriisiin keskittyvältä sivulta: https://www.iom.int/ukraine-iom-response-2022

IOM:n neuvonta- ja tukipuhelimet Ukrainasta pakeneville: https://www.iom.int/iom-hotlines-persons-affected-crisis-ukraine

Tarkempaa tietoa IOM:n avustustoimista löytyy hiljattain julkaistusta rahoitusvetoomuksesta

Voit tukea IOM:n humanitaarista avustustoimintaa Ukrainassa ja sen naapurimaissa lahjoittamalla (tuotot menevät 100-prosenttisesti toimintaan paikan päällä): https://donate.iom.int/ukraine