Uutiset
Global

IOM:n maailman siirtolaisuus- ja muuttoliikeraportti osoittaa siirtolaisuuden lisääntyvän COVID-19-liikkuvuusrajoituksista huolimatta

Geneve – Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM julkaisi tänään maailman siirtolaisuus- ja muuttoliikeraportin vuoden 2022 version, (World Migration Report 2022). Kyseessä on IOM:n pääjulkaisu, joka ilmestyy joka toinen. Maailman siirtolaisuusraportti 2022:n mukaan maansisäinen pakolaisuus on lisääntynyt dramaattisesti luonnonkatastrofien, konfliktien ja väkivallan seurauksena vaikka maailmanlaajuisesti muuttoliike on vähentynyt rajusti COVID-19:iin liittyvien matkarajoitusten takia.

"Todistamme paradoksia, jota ei ole ennen nähty ihmiskunnan historiassa", sanoi IOM:n pääjohtaja António Vitorino. "Vaikka miljardit ihmiset eivät ole päässeet liikkumaan COVID-19:n takia, kymmenet miljoonat muut ovat joutuneet siirtymään toiselle alueelle oman maansa sisällä."

Maailmanlaajuinen lentomatkustajien määrä putosi 60 prosenttia, 1,8 miljardiin, vuonna 2020, kun se vuonna 2019 oli 4,5 miljardia. Samaan aikaan katastrofien, konfliktien ja väkivallan aiheuttama maansisäinen pakolaisuus nousi 31,5 miljoonasta (vuonna 2019) 40,5 miljoonaan.

IOM:n Maailman siirtolaisuusraportti -sarjan yhdestoista versio perustuu uusimpiin ympäri maailmaa kerättyihin tietoihin. Se avaa keskeisiä muuttoliikkeen suuntauksia ja siirtolaisuuspolitiikan nousevia kysymyksiä.

"Tämä raportti on erilainen kuin mikään muu World Migration Report -julkaisu", sanoi IOM:n raportin toimittaja Marie McAuliffe.

"Näiden kahden viime vuoden aikana on tapahtunut paljon muuttoliikkeen ja siirtolaisuuden alalla. Tässä raportissa yhdistämme keskeiset tiedot, tutkimuksen ja analyysin sekä osoitamme, kuinka COVID-19 on muuttanut pitkän aikavälin suuntauksia ja kuinka se on vaikuttanut siirtolaisiin maailmanlaajuisesti."

Raportin mukaan kansainvälisten siirtolaisten määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti 84 miljoonasta (vuonna 1970) 281 miljoonaan (vuonna 2020). Kun huomioidaan koko maailman väestönkasvu, kansainvälisten siirtolaisten osuus on noussut 2,3 prosentista 3,6 prosenttiin maailman väestöstä. Suurin osa maailman ihmisistä (96,4 prosenttia) asuu maassa, jossa he ovat syntyneet. Kansainvälisten siirtolaisten määrä vuonna 2020 oli noin kaksi miljoonaa pienempi kuin se olisi ilman koronaviruspandemian vaikutusta ollut.

Osa Maailman siirtolaisuusraportin materiaaleista on nyt käytettävissä digitaalisessa muodossa. Interaktiivisella digialustalla käyttäjät voivat tutkia raportin tietoja visuaalisella ja mukaansatempaavalla tavalla. Vuoden 2020 painos valittiin parhaaksi raporttien muotoilua arvioivassa gaalassa (2021 International Annual Report Design Awards) aiemmin tänä vuonna.

Verkkokasvattajien työkalupakki on kehitetty opettajien tueksi. Sen avulla he voivat tarjota teini-ikäisille ja sitä vanhemmille oppilaille tutkittuun tietoon perustuvaa ja mielenkiintoista oppimateriaalia siirtolaisuudesta ja muuttoliikkeestä.

Maailman siirtolaisuusraportista on muodostunut tärkeä lähdeteos heille, jotka etsivät faktatietoa siirtolaisuudesta. Se auttaa kumoamaan siirtolaisuudesta leviävää väärää tietoa. Vuoden 2022 versiossa on nyt mukana uusi ja yksinkertainen faktantarkistuspaketti, joka auttaa murtamaan tärkeimmät siirtolaisuuden myytit.

Tietojen analysoinnin lisäksi raportti tarjoaa myös syväluotaavampaa sisältöä sitä kaipaaville. Aiheisiin kuuluvat siirtolaisuus ja ilmastonmuutoksen hitaat vaikutukset, rauhan ja kehityksen yhteys muuttoliikkeeseen, ihmiskauppa siirtolaisten käyttämillä reiteillä, koronaviruspandemian vaikutukset, disinformaatio (=tahallisesti levitetty väärä tieto) siirtolaisuudesta, siirtolaisten panos yhteiskuntaan disinformaation aikakaudella sekä tekoäly ja siirtolaisuus. Nämä ovat ajankohtaisia ja erittäin tärkeitä aiheita sekä asiantuntijoille että suurelle yleisölle.

Raportin voi ladata täältä.

IOM:n pääjohtajan videotervehdys raportin julkaisun yhteydessä on katsottavissa täällä.

***

Lisätietoa tarjoavat (englanniksi):

Marie McAuliffe, World Migration Report Editor, IOM HQ, Tel: +41796599940, Email: mmcauliffe@iom.int

Paul Dillon, Managing Editor and Spokesperson, IOM HQ, Tel +41796369874, Email: pdillon@iom.int.

Safa Msehli, Spokesperson, IOM HQ, Tel: +41794035526, Email: smsehli@iom.int