Uutiset
Local

IOM:n Suomen-toimisto on julkaissut uuden käsikirjan kiintiöpakolaisten kulttuuriorientaation vetäjille

Helsinki – IOM:n Suomen-toimisto on julkaissut käsikirjan kouluttajille, jotka vetävät kulttuuriorientaation Suomen vastaanottamille kiintiöpakolaisille. Käsikirja tukee kouluttajia heidän työssään.

Kulttuuriorientaatio on kolmipäiväinen kurssi, jolle osallistuvat pakolaiset on valittu uudelleensijoitettavaksi Suomeen osana maan pakolaiskiintiötä. Se järjestetään jo ennen kuin pakolaiset saapuvat Suomeen, ja näin se valmistaa pakolaisia heidän uuteen elämäänsä. Kurssilla käsitellään käytännön asioita Suomessa elämiseen liittyen, ja osallistujat saavat sieltä tarvittavat tiedot ja taidot päästäkseen alkuun uudessa ympäristössä.

Käsikirja on kouluttajan opas, jonka avulla hän voi valmistautua pitämään kulttuuriorientaatiota. Kirja opastaa Moving to Finland -työkirjan käyttöön, käy läpi erilaisia opetustyylejä sekä tarjoaa itsearviointityökaluja koulutuksen jälkeen hyödynnettäväksi.

Koska jokainen kulttuuriorientaatio eroaa sijainnin, kohderyhmän, koulutusryhmän ja tilojen suhteen, käsikirjassa käydään läpi erilaisia aktiviteetteja, joita voidaan hyödyntää erilaisissa tilanteessa. Se sisältää myös monisteita, joita voidaan käyttää lisämateriaalina osallistujille eri koulutusaiheita käsiteltäessä. Monisteet ovat saatavilla englanniksi, arabiaksi ja swahiliksi.

Käsikirja on kehitetty osana Pre-Departure Orientation for Finland-bound Quota Refugees (FINCO) 2018–2021 -projektia, jonka toteuttavat Maahanmuuttovirasto ja IOM Finland yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta.

Lue lisää ennen lähtöä tapahtuvasta kulttuuriorientaatiosta täältä.

***